Lutherse Kerk - Centrum - Breda - Brabant

   

  Terug naar overzicht Lutherse Kerk - Centrum - Breda - Brabant
Breda, Noord Brabant
Protestant Protestantse Kerk Nederland

Informatie over de gemeente

  • De kerk is opengesteld voor bezoekers van 13:00 tot 16:00 uur van donderdag tot zaterdag.
  • De Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda e.o. is opgeheven en maakt ook geen deel meer uit van de Protestantse Gemeente te Breda.
  • De vier ruimtes, kerkzaal, kelder, consistoriekamer en vergaderruimte op de eerste verdieping worden verhuurd voor diverse gelegenheden zoals bruiloften, vergaderingen, diners en concerten.

Informatie over de dienst(en)

  • De Lutheranen houden geen vieringen meer in de Lutherse kerk. Nog wel de Ekklesia Breda (2 x per maand) en de Remonstranten (1 x per maand)
  • Lutheranen zijn al sinds 1566 in Breda. Diensten werden op diverse plekken in de stad gehouden totdat in 1777 de patriciërswoning Repos Ailleurs aan de Veemarktstraat werd gekocht. Deze woning is grotendeels gesloopt en in etappes verbouwd tot kerk. De ondergrondse keuken en kelder stamt uit de eerste helft van de 16e eeuw. Vooral in tijden van oorlog, als internationale militairen neerstrijken in Breda, is het een bloeiende gemeente. Kerk en crypte zijn in 1964 op de lijst van Monumentenzorg geplaatst. De kerk ligt verborgen tussen de Veemarktstraat en het Stadserf.
  • De Evangelisch-Lutherse Gemeente te Breda is in 2013 gefuseerd met de Protestantse Gemeente te Breda. Kerk, achterhuis en crypte zijn daarop met behulp van subsidies grondig gerenoveerd en verbouwd.
  • De Lutherse kerk doet mee met jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Monumentendag, de Cultuurnacht en het Jazz festival Breda.

Locatie en contactgegevens

Veemarktstraat 11
4811ZB
Breda
Noord Brabant

 locatiemanagerlk@gmail.com
 06-11782011
 http://www.luthersekerkbreda.nl
Website beoordeling: